İşaret Dili Nedir?
İşaret dili çevirmen sınavı seviye 6 adıyla her yıl “Mesleki Yeterlilik Kurumu” tarafından önceden belirlenen tarihlerde yılda 2 veya 4 kez Ankara’da yapılmaktadır. Sınav bilgisayar tabanlı bir sınavdır. İşaret dili genelde işitme ve konuşma engelli kişiler tarafından kullanılan bir dildir. Kendine has bir kelime dağarcığı vardır. Görsel olarak yansıtılan el ve el dışı hareketlerden (yüz mimikleri) oluşmaktadır. Her harf birbirinden farklı işaretlere sahiptir.
MEB onaylı kurslara katılmak suretiyle işaret dili eğitmeni veya tercümanı olunabilmektedir. Kurslara işaret dilini meslek olarak edinmek isteyen kişilerle, işaret dilini kullanmayı öğrenmek isteyen vatandaşlarımız katılmaktadır. İşaret dili kurslarında; işaret dili temel eğitimi, işaret dili tercümanlığı, uluslararası dil eğitimi ve benzeri eğitimler verilmektedir. Dünyada bulunan onlarca işaret dili gibi Türk işaret dilinin de kendine özgü grameri vardır.
İşaret Dili Çevirmeni Sınavı
İşaret dili çevirmen sınavı işaret dili çevirmeni (seviye 6) mesleğinin eğitim almış ve/veya nitelik kazandırılmış kişiler tarafından yürütülmesi amacıyla yapılmaktadır. Bu ulusal yeterlilik sınavında; adayların yetkinlikleri ile bilgi ve becerileri; adayların mesleki yeterliliklerini geçerli bir belgeyle kanıtlamaları; çevirmen istihdam edecek kurum ve kuruluşlara bilgi akışının sağlanması; eğitim, sınav ve belgelendirme kuruluşlarına kaynak ve referans oluşturma ve bireylere mesleki rehberlik tanımlanmaya çalışılmaktadır. Başvuru koşulları arasında “B” dili olarak tabir edilen çevirmenin ana dilinden ve ana diline doğru çeviri yaptığı ve yetkin olduğu aktif yabancı dillerden birini seçmesi gerektiği belirtilmektedir.
Sınava giriş ve başarı elde edilmesinin sonucunda; Konferans işaret dili çevirmeni (B1), toplum işaret dili çevirmeni (B2), görsel işitsel işaret dili çevirmeni (B3), eğitimde işaret dili çevirmeni (B4) mesleki yeterlilik belgesi almaya hak kazanmaktadırlar.
İşaret Dili Çevirmeni İş Alanları
İşaret dili çevirmen sınavı sonucunda alınan yeterlilik belgeleri ile kadrolu veya sözleşmeli olarak işe giriş ve dahi üniversitelerde yüksek lisans yapılabilmektedir. İşaret dili çevirmenlerinin yaygın olarak adliyelerde bilirkişi olarak çalışabilmektedirler. Noterden tasdikli yeminli tercümanlar; tapu daireleri, karakollar, hastaneler ve belediyelerde tercüman olarak çalışabilmektedirler. Ayrıca, Türkiye İşitme Engelliler Spor Federasyonunun ulusal ve uluslararası tüm organizasyonlarda tercüman olarak görev alınabilmektedir.
hosteslik kursu